Bomenkap

Tussen 2013 en 2022 heeft er enorm veel bomenkap in Amersfoort plaatsgevonden en is er vanwege onvoldoende budget veel te weinig gecompenseerd. De één op één compensatie werd lang niet gehaald, laat staan dat de verloren groenmassa.

Gekapte aantallen 34.129 bomen tussen 2013 en 2022

Herplant: 5.439 boompjes (indien bekend, want de gemeente kon dit niet altijd in aantallen uitdrukken).

Door Bomen Behoud Amersfoort heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen (16-03-2022) met feiten aangetoond dat in de gemeente Amersfoort het:

  1. herplant doel 2018 t/m 2021 niet is gehaald (min 1508).
  2. te kort aan veiligheidskap tussen 2018-2021, i.v.m. onvoldoende budget 1957 bomen was.
  3. doel van de groenvisie en bomenleidraad niet is gehaald.

Deze infographic heeft er toe geleid dat de huidige coalitie meer budget heeft gereserveerd voor nieuwe bomen

Na lang aanhouden en voortdurend met cijfers aantonen dat het bomenbestand in Amersfoort terug liep, werd dit 2 maanden voor de verkiezingen van 2022 uiteindelijk toegegeven. “De aantallen die Bomen Behoud Amersfoort opvoert over het aantal bomen dat de afgelopen jaren om veiligheidsredenen werd gekapt en de gerealiseerde compensatie in de vorm van jonge boompjes, stroken met de cijfers van de gemeente”.

Wij blijven natuurlijk afhankelijk van betrokken raadsleden en wethouders, de betrokkenheid verschilt per coalitie.
Doordat onze feiten en cijfers correct zijn neemt de gemeente onze signalen vaak serieus

Na de door ons aangetoonde kapfouten in park Randenbroek (2013) werd er middels een videoscribe animation al een signaal afgegeven aan de gemeente Amersfoort, dat er tussen 2013 en 2016 veel te veel werd gekapt en te weinig werd gecompenseerd. Daarna kwam de belofte om 4000 bomen te herplanten. Helaas werd ook dat doel niet gehaald, wat ook weer middels feiten/cijfers moest worden aangetoond.

De coalitie van 2022 heeft de belofte gedaan om een goed groen-compensatiebeleid te introduceren, een beleid dat niet alleen de verloren bomen (1 op 1) compenseert, maar ook de verloren groenmassa (leeftijd, boomdikte). Helaas is dit nog niet concreet doorgevoerd en staat de stad nog steeds vol met bordjes “hier komt een nieuwe boom”. Er worden nog te veel volwassen bomen gekapt en niet, middels een beleid op verloren massa, herplant. Daarbij is de boekhouding van de compensatie en achterstand nog steeds niet transparant en inzichtelijk. Ook hier zullen wij de gemeente Amersfoort op blijven wijzen;

Voor 2023-2026 zegt het gemeentebestuur 10 miljoen euro beschikbaar te hebben gesteld voor meer groen en nieuwe aanplant van bomen. De gemeente zal gekapte en dode bomen vervangen en plant nieuwe bomen terug. Het 1e plantjaar is Plantseizoen najaar 2023/voorjaar 2024.

  • Door de aanhoudende regen in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024, was het volgens de gemeente te nat om goede groeiplaatsen voor de nieuwe bomen aan te leggen. Ondertussen zegt de gemeente te zijn gestart met de aanleg van de groeiplaatsen om de achterstand in te halen. De status (hoeveelheid) van de achterstand in 2022 is onbekend. De status van werkzaamheden 2023 is wel inzichtelijk gemaakt op de gemeentesite Amersfoort in Beeld
  • Er is geen compensatie op groenmassa (leeftijd/ boomdikte)
    Ondertussen zegt de gemeente dat compensatie van de gekapte bomen op kroondiameter/massa zal plaatsvinden. De compensatie van de hoeveelheden per gekapte boom zijn niet inzichtelijk
  • De gemeente zegt te proberen zoveel mogelijk bomen terug te planten op plaatsen waar ze eerst stonden. En dat het soms beter is dat een boom op een andere plek komt te staan. En dat In die gevallen er op die plaats geen boom (meer) kan terugkomen. Ook in deze coalitie is niet inzichtelijk waar na de kap van een boom, de nieuwe boom/bomen dan worden geplant.